ترکیه کشور دوست و همسایه همواره مقصد مناسبی برای ما ایرانیان بوده و هست چه برای مسافرت و چه مهاجرت ،چه تحصیل و چه تفریح. همین نزدیکی به کشور ما باعث شده تا کسانی که قصد ادامه تحصیل در خارج از کشور را دارند به رفتن و گرفتن پذیرش دانشگاههای ترکیه علاقمند شوند و تحصیل در ترکیه را انتخاب کنند. ترکیه شهرهای بزرگ و زیبایی را دارد آنکارا پایتخت این کشور و استانبول بزرگترین شهر ترکیه میباشد .
مدارک لازم برای تحصیل در ترکیه
شرایط مناسب تحصیلی و سطح آموزشی نسبتاً بالا از مزایای تحصیل در ترکیه است بسیاری از دانشگاههای کشور ترکیه متناسب با استانداردهای اروپایی تدریس میکنند و از نظر اعتبار در جهان معتبر هستند .تدریس به زبانهای ترکی و انگلیسی هم به سهولت آموزش برای دانشجویان بین المللی کمک میکند .
برای اینکه بتوانید در ترکیه ادامه تحصیل دهید لازم است مدارکی را آماده و ارسال کنید برای تحصیل در این کشور ابتدا باید درخواست خود را به دانشگاهی که میخواهید بفرستید و سپس با مدارکی که در اینجا برایتان معرفی کردهایم به سفارت ترکیه رفته و درخواست ویزا دهید .
- پاسپورت دارای اعتبار
- عکس و مدارک شخصی و هویتی
- عدم سابقه کیفری
- بیمه دانشجویی
- اثبات تمکن مالی
- گواهی سلامت
تمامی مدارک فوق همراه با ترجمه رسمی ترکی و پرداخت هزینه لازم باید ارائه گردد .
شرایط تحصیل در ترکیه
برای پذیرش از دانشگاه و تحصیل در این کشور داشتن دیپلم ۱۲ ساله الزامی است .به این منظور باید فرم درخواست پذیرش دانشگاه را پر کرده و ارائه دهید. مدرک دیپلم به همراه ریز نمرات و سوابق تحصیلی دانشجو و مدرک زبان معتبر و قبولی در آزمون ورودی از دیگر شرایط تحصیل در ترکیه است .
تحصیل در این کشور به دو زبان ترکی و انگلیسی امکانپذیر است که برای ورود به دانشگاه و تحصیل به زبان ترکی قبولی در آزمون یوس YOS و برای رشته های تحصیلی به زبان انگلیسی در ترکیه به گذر از آزمون SAT الزامی است .
که برای مقطع کارشناسی کاربرد دارند ناگفته نماند که دانشگاههای کشور ترکیه به دو دسته خصوصی و دولتی تقسیم میشوند که هر یک از آنها شرایط خود را برای پذیرش گذاشتهاند چه از نظر زبان و چه از لحاظ پرداخت هزینهها .
معمولاً دانشگاههای خصوصی به زبان انگلیسی تدریس میکنند و هزینه ای بالغ بر ۲۰۰۰۰ دلار را دریافت می کنند.
ولی دانشگاههای دولتی در صورتی که به زبان ترکی پذیرش داشته باشند شهریه تا ۸۰۰ دلار و اگر به زبان انگلیسی تدریس کنند تا ۱۵۰۰ دلار دریافت خواهند کرد .
اما برای مقطع کارشناسی ارشد و پذیرش دانشگاهها شرایط کمی متفاوت است و برای تحصیل ارشد در ترکیه هر دانشگاهی شرایط خود را دارد که معمولاً دانشگاهها برای این مقطع مدرک GREو یا آزمون GMAT را از دانشجو درخواست میکنند.
همچنین برای مقطع ارشدارائه انگیزه نامه و توصیه نامه و همچنین مدرک زبان معتبر تافل هم الزامی است برای مقطع دکترا و تحصیل در ترکیه به جزمدارک بالا داشتن یا نوشتن مقالات ISI و همچنین مدرک زبان معتبر آیلتس ۶ به بالا ضروری است .
مدت زمان تحصیل در ترکیه
تحصیل در ترکیه تقریباً به اندازه تحصیل در کشور خودمان زمانبر است مقطع کارشناسی تقریباً ۴ سال زمان میبرد تا به اتمام برسد که البته این مدت به رشته مورد تحصیلی هم بستگی دارد و برای تحصیل پزشکی در ترکیه تا ۶ سال هم ممکن است طول بکشد .
مقطع کارشناسی ارشد در ترکیه هم 2 سال به طول میانجامد که سال اول را به پاس کردن واحدهای درسی و سال دوم را تحقیق و ارائه پایان نامه تشکیل میدهد.
طول دوره دکترا در دانشگاههای ترکیه هم بین ۴ تا ۵ سال است که به رشته تحصیلی بستگی دارد .
معمولاً دو سال اول برای دروس تئوری و دو سال دیگر برای تحقیقات علمی و عملی و ارائه پایان نامه میباشد .
هزینه تحصیل در ترکیه
تحصیل در این کشور نسبتا مقرون به صرفه و ارزانتر از کشورهای دیگر است تحصیل در ترکیه و هزینههای تحصیلی بستگی به دانشگاه ،محل تحصیل، رشته تحصیلی و مقطع تحصیلی متفاوت است.
مقطع کارشناسی هزینهها به این صورت است
- دانشگاه دولتی به زبان ترکی حدوداً ۳۰۰ تا ۱۸۰۰ دلار
- دانشگاه دولتی به زبان انگلیسی حدوداً ۵۰۰ تا ۲۵۰۰ دلار
- دانشگاه خصوصی به زبان انگلیسی حدود ۵ تا ۲۰ هزار دلار .
مقطع کارشناسی ارشد هزینهها به این صورت است
- دانشگاه دولتی به زبان ترکی حدوداً ۳۰۰ تا ۱۶۰۰ دلار
- دانشگاه دولتی به زبان انگلیسی حدودا ۶۰۰ تا ۱۹۰۰دلار
مقطع دکترا هزینهها به این صورت است
- تحصیل در ترکیه برای مقطع دکترا معمولاً بین ۴۰ تا ۱۵۰۰ دلار به زبان ترکی یا انگلیسی هزینه دارد.
ولی باید خاطرنشان کرد که دانشجویان مقطع دکترا با فعالیتهای علمی خود حقوق هم دریافت میکنند .
آزمونهای ورودی دانشگاه برای تحصیل در ترکیه
آزمون SAT
این آزمون جهت ورود به دانشگاهها برای سنجش استعداد و مهارتهای متقاضیان گرفته میشود که نمره قبولی آن در کنار معدل دیپلم برای پذیرش دانشگاههای خارج از کشور لازم و ضروری است .
آزمونYOS
این آزمون مختص کشور ترکیه و پذیرش دانشگاههای این کشور است .
هدف اصلی آزمون یوس بررسی مهارت زبان ترکی و پاسخ به سوالات ریاضی و هوش میباشد و برای متقاضیان مقطع کارشناسی است که مدرک دیپلم خود را در دست دارند .اعتبار مدرک این آزمون ۲ سال است.
آزمون TOMER
یکی از آزمونهای مهم برای پذیرش دانشگاههای ترکی آزمون TOMERاست که هدف آن بررسی تمام مهارتها و شاخصهای زبان ترکی است به طوری که در سطح آزمونهای زبان آیلتس و تافل تمام زوایای زبان ترکی را مورد سوال قرار داده است .
آزمون GRE
این آزمون از سختترین آزمونهای ورودی برای ادامه تحصیل و مقاطع بالاتر و تحصیلات تکمیلی میباشد که برای رشتههای زیادی و در بیشتر دانشگاهها برگزار میشود که سوالات اصلی آن ریاضی، هندسه، جبر و احتمالات است و به زبان انگلیسی گرفته میشود .
بورسیه های تحصیلی ترکیه
دولت ترکیه برای دانشجویان بینالمللی شرایط گرفتن بورسیه را فراهم کرده است از شروط گرفتن بورسیه تحصیلی ترکیه همانند دیگر کشورها برتر بودن دانشجو از لحاظ تحصیلی و علمی میباشد همچنین نوشتن مقالات ISI و چاپ آن، مدرک تحصیلی معتبر با نمره بالا، تاییدیه اساتید به عنوان دانشجوی برتر، مدرک زبان معتبر در حد آیلتس ۷ و یا نمره قبولی در آزمون یوس. مدارک لازم برای درخواست بورسیه جهت تحصیل در ترکیه میباشند .
هزینه زندگی
در کنار ادامه تحصیل در این کشور و تحقیق در مورد شرایط و هزینههای تحصیلی باید دانست برای زندگی در کشور ترکیه چقدر هزینه لازم است تا بر اساس آن برنامهریزی کرد.
هزینههای زندگی در ترکیه برای یک دانشجو تقریباً ۵ هزار لیر در ماه تخمین زده میشود. که البته برای هر فرد با توجه به سبک زندگی متفاوت است .
در ضمن هزینه مسکن با در اختیار گذاشتن خوابگاه از سوی برخی دانشگاهها و هزینههای غذا در بسیاری از دانشگاهها از طریق کوپن غذایی کاهش پیدا میکند.
کار در حین تحصیل در ترکیه
کار کردن تا حد زیادی میتواند در کاهش هزینهها کمک کننده باشد به طوری که دانشجو حق کار کردن در طول دوران تحصیل را دارد این حقوق دانشجو برای مقطع کارشناسی و ارشد هر کدام به ترتیب ۱۰ و ۲۰ ساعت در هفته مجاز است.
کار کردن به جز کاهش هزینهها و کسب درآمد باعث میشود تا بیشتر به زبان ترکی مسلط شده و با مردم ترکیه ارتباط نزدیکتری پیدا کنید و همچنین رزومه کاری خوبی برای آینده خواهد شد.
پس از اتمام تحصیلات هم اگر قصد ماندن در ترکیه را داشته باشید قطعاً مشاغل مرتبط با رشته تحصیلی خود را خواهید یافت به خصوص اگر به زبان ترکی مسلط باشید سریعتر وارد بازار کار ترکیه می شوید.
ویزای همراه برای تحصیل در ترکیه
دولت ترکیه برای خانواده دانشجویان بینالمللی امکان دریافت ویزای همراه را فراهم کرده است و دانشجو میتواند برای همسر و فرزندان زیر ۱۸ سال در صورت تاهل و برای پدر مادر خود درخواست ویزای همراه بدهد البته این ویزا به صورت کوتاه مدت است و تا زمانی که دانشجو در حال تحصیل در این کشور باشد اعتبار دارد و ۲۴ ماه اعتبار این ویزا است که البته قابل تمدید هم میباشد .
دانشگاههای برتر برای تحصیل در ترکیه
ترکیه دانشگاههای بسیار زیادی دارد بیشتر از ۲۰۰ دانشگاه دولتی و خصوصی در ترکیه وجود دارد که اکثر آنها دارای اعتبار جهانی هستند. معرفی بهترین دانشگاه های ترکیه را در زیر ارائه می دهد:
▪︎دانشگاه کوچ دارای رتبه جهانی 401 است و اولین دانشگاه ترکیه در استانبول میباشد و بیشتر دروس آن به زبان انگلیسی تدریس میشوند
▪︎ دانشگاه سابانچی دارای رتبه جهانی 516 است و جز چهار دانشگاه برتر کشور ترکیه محسوب میشود
▪︎دانشگاه بیلکنت دارای رتبه جهانی 477 است در شهر آنکارا قرار دارد و یک دانشگاه خصوصی معروف است
▪︎ دانشگاه فنی مهندسی خاورمیانه دارای رتبه جهانی 285 است و ۵ دانشکده را در خود دارد که رتبه پنجم در ترکیه را از آن خود کرده است
▪︎ دانشگاه بغازیچی دارای رتبه جهانی 418 است و در ترکیه رتبه سوم را دارد
▪︎ دانشگاه فنی استانبول رتبه جهانی 326 و از مراکز دولتی این کشور است
▪︎دانشگاه آنکارا از قدیمیترین دانشگاههای ترکیه و دارای رتبه 801-850 جهانی است
▪ دانشگاه قاضی آنتپ ۱۵ دانشگاه دارد و در رده 901-950 جهانی است
▪︎ دانشگاه حاجت تپه دانشکدههای متعددی در این دانشگاه وجود دارند و مدرک آن مورد تایید وزارت بهداشت ایران است که رتبه 641-650 در جهان را داراست
▪︎دانشگاه استانبول در رتبه 621-630 جهانی قرار دارد و ۱۷ دانشکده را در خود جای داده است
اخذ اقامت پس از تحصیل در ترکیه
دولت ترکیه به دانشجویان بین المللی مدت یک سال اجازه موقت داده که پس از اتمام تحصیلات به دنبال کار گشته و مشغول به کار شوند بعد از آنکه مجوز کاری دریافت کردند وارد بازار کار ترکیه شدن میتوانند
ویزای تحصیلی خود را به ویزای کاری تبدیل کرده و در صورتی که ۵ سال در ترکیه مشغول شوند میتوانند اقامت و پس از ۸ سال اقامت دائم کشور ترکیه را دریافت کنند .
مزایا و معایب تحصیل در ترکیه
مزایا :
▪︎کیفیت تحصیل و مدرک تحصیلی معتبردانشگاههای ترکیه
▪︎ امکان کار حین تحصیل
▪︎ امکان دریافت بورسیه تحصیلی
▪︎نزدیکی فرهنگ مردم ترکیه و ایران ▪︎نزدیکی به کشور ما و سهولت در رفت و آمد
▪︎هزینه تحصیل و زندگی مقرون به صرفه
معایب:
▪︎ الزام یادگیری زبان ترکی
▪︎ بازار کار نه چندان قوی
▪︎ مشکل مسکن و اجاره
▪︎ تورم و اقتصاد ضعیف
▪︎شهریه بالای دانشگاههای انگلیسی زبان
سخن آخر
تمامی سوالات خود را درمورد چگونگی تحصیل در ترکیه و مهاجرت به این کشور و پذیرش دانشگاههای ترکیه را از مشاورین ما به صورت کاملا رایگان بپرسید و تمامی مراحل اپلای تحصیلی خود را به ما بسپارید.