مقالات کشورهای مختلف

شرایط تحصیل در آلمان

شرایط تحصیل در آلمان

کشور آلمان به عنوان یکی از جاذبه‌های محبوب برای دانشجویان و متخصصان جوان و بااستعداد از سراسر جهان شناخته می‌شود. تحصیل در آلمان دارای مزایای متعددی است. می‌توان به تجهیزات پیشرفته دانشگاه‌های آلمان، حضور اساتید باتجربه و استفاده از روش‌های آموزشی مدرن اشاره کرد که باعث بهبود کیفیت تحصیلات دانشجویان می‌شود. هزینه تحصیل در آلمان نسبت به بسیاری از کشورهای اروپایی دیگر مقرون‌به‌صرفه و مناسب است. همچنین، در صورت دریافت بورسیه در این دانشگاه‌ها، هزینه تحصیلات رایگان خواهد بود.

در مجله اپلای یونیورس بیشتر بخوانید:

مقایسه آلمان با دیگر کشور ها برای تحصیل 

تحصیل رشته پزشکی به زبان انگلیسی در آلمان

رشته‌های تحصیلی پرطرفدار در آلمان

به طور کلی دانشجویان برای ادامه تحصیل در آلمان باید شرایط زیر را داشته باشند:

  • داشتن مدرک تحصیلی معتبر: دانشجو باید دارای مدرک تحصیلی معتبر از یک دانشگاه یا مؤسسه آموزشی معتبر باشد.
  • زبان: برای تحصیل در آلمان، دانشجو باید مهارت‌های زبانی لازم را داشته باشد. برای برخی رشته‌ها، آزمون‌های زبان مانند TestDaF یا DSH موردنیاز است.
  • ویزا و اقامت: دانشجو باید ویزای معتبر و اقامت معتبر برای تحصیل در آلمان داشته باشد.
  • مالی: دانشجو باید بتواند هزینه‌های زندگی و تحصیل خود را تأمین کند. برای این منظور، باید یا توانایی مالی خود را اثبات کند یا از منابع مالی دیگری مانند بورس‌های تحصیلی استفاده کند.
  • پذیرش: دانشجو باید پذیرش رسمی از دانشگاه یا مؤسسه آموزشی موردنظر در آلمان داشته باشد.

البته شرایط تحصیل در آلمان بسته به مقطع تحصیلی و دانشگاه موردنظر، متفاوت است با اینحال در این مقاله با جزئیات کامل به بررسی این شرایط می پردازیم تا درصورتیکه قصد ادامه تحصیل در این کشور را دارید، اطلاعات لازم را در اختیار داشته باشید.

نظام آموزشی و مقاطع تحصیلی در آلمان

در آلمان، سیستم آموزشی شامل مقاطع پیش‌دبستانی، ابتدایی، متوسطه و عالی است. تحصیل در این کشور برای تمامی کودکان از 6 سالگی تا 15 سالگی به صورت تمام وقت و اجباری است و تا سن 18 سالگی ادامه خواهد داشت. اگر قصد مهاجرت به آلمان را دارید و فرزندی در سن مدرسه دارید، حتماً باید با سیستم آموزشی آلمان و مقاطع تحصیلی مختلف در این کشور آشنا باشید.

در سیستم آموزشی آلمان، دانش‌آموزان پس از فارغ‌التحصیلی از مدارس، می‌توانند در سه مقطع تحصیلی عالی شامل کارشناسی، کارشناسی‌ارشد و دکتری تحصیل کنند. در آلمان، سه نوع دانشگاه وجود دارد که عبارت‌اند از:

دانشگاه‌های آکادمیک آلمان:

در این نوع دانشگاه‌ها بیشتر تمرکز بر دروس تئوری و تخصصی هر رشته است. یکی از ویژگی‌های بارز این نوع دانشگاه‌ها، فراهم بودن امکان تحصیل در مقطع دکتری است که در سایر مؤسسات آموزش عالی آلمان فراهم نیست.

دانشگاه‌های علمی و کاربردی آلمان:

این دانشگاه‌ها تمرکز زیادی بر یادگیری عملی و حرفه‌ای دانشجویان دارند. آن‌ها رشته‌های متنوعی را در برمی‌گیرند و بیشترین توجه به تجربه عملی دانشجویان دارند. در دانشگاه‌های فنی و حرفه‌ای آلمان، رشته‌ها و گرایش‌های مختلفی وجود دارد، از جمله تجارت، فناوری، مددکاری اجتماعی و پزشکی که جایگاه ویژه‌ای دارند. همچنین، آلمان دوره‌های آموزشی آوسبیلدونگ نیز ارائه می‌دهد که به افرادی که قصد یادگیری یک حرفه و رشته خاص را دارند، آموزش‌های لازم را برای ورود به بازار کار ارائه می‌دهد.

تحصیل مهاجران و افراد خارجی:

تمامی مهاجران می‌توانند به‌صورت رایگان در سیستم آموزشی آلمان تحصیل کنند. سیستم آموزشی آلمان به‌عنوان یکی از بهترین سیستم‌های آموزشی جهان شناخته می‌شود و هر ساله، افراد بسیاری از سرتاسر جهان به آلمان مهاجرت کرده و در مدارس و دانشگاه‌های آن تحصیل می‌کنند. اگر شما هم قصد تحصیل در سیستم آموزشی آلمان و ثبت‌نام در مدارس این کشور را دارید، باید تسلط کافی بر زبان آلمان داشته باشید. هر ایالت در آلمان قوانین و سیاست‌های آموزشی خود را دارد، بنابراین توصیه می‌شود که بسته به ایالتی که در آن زندگی می‌کنید، درباره نحوه ثبت‌نام و قوانین آموزشی مدارس آن ایالت، اطلاعات کسب کنید. به‌طورکلی، برای ثبت‌نام خود یا فرزندانتان در مدارس آلمان، نیاز به مدارکی مانند تکمیل فرم ثبت‌نام در مدرسه، گذرنامه معتبر والدین، شناسنامه دانش‌آموز و گواهی معاینه ویژه که توسط متخصصان اطفال صادر می‌شود، خواهید داشت.

انواع مدارک تحصیلات عالی در آلمان

اولین مدرک تحصیلات عالی در شرایط تحصیل در آلمان درجه لیسانس است. دوره استاندارد تحصیل در برنامه کارشناسی “Regelstudienzeit” 6 ترم یا 3 سال تحصیلی کامل است. در دانشگاه‌های علمی کاربردی، تحصیلات کارشناسی 6-7 ترم طول می‌کشد و شامل کار عملی نیز می‌شود. در کالج‌های هنر و موسیقی آلمان، این دوره حدوداً 8 ترم یا 4 سال تحصیلی طول می‌کشد. در آکادمی‌های حرفه‌ای، مدت زمان تحصیل 3 سال است. در دوره‌های کارشناسی در Fachschulen، مدت زمان تحصیل 2 سال است.

دومین مدرک تحصیلات عالی در سیستم آموزشی آلمان مدرک کارشناسی‌ارشد است. تکمیل تحصیلات در برنامه کارشناسی‌ارشد آلمان معمولاً 2 تا 4 ترم طول می‌کشد.در دانشگاه‌ها، موسسات و کالج‌های هنر و موسیقی، این دوره بیشتر از 4 ترم طول می‌کشد. در Fachhochschulen نیز این دوره 3 تا 4 ترم است.

سومین مدرک آموزش عالی در سیستم آموزشی آلمان، مدرک PhD است. تحصیلات دکترای آلمان شامل موارد زیر است:

  • تحقیقات مستقل.
  • آزمون شفاهی “Rigorosum” یا دفاع از پایان‌نامه دکتری به نام “Disputation” که یک مناظره است.

چندین روش برای دریافت مدرک PhD در آلمان وجود دارد و عبارت‌اند از:

  • دکتری انفرادی و تحت‌نظر.
  • دکتری ساختاری.
  • دکتری تعاونی (ترکیبی بین دانشگاه‌های علمی‌کاربردی).
  • دکتری بین‌المللی.
  • دکتری ویژه.

عنوانی که با اتمام یک دوره تحصیلات دکترا در آلمان دریافت می‌شود، “Doktorgrad” است.

مدارک و نحوه پذیرش دانشگاه‌های آلمان

توصیه می‌شود که حداقل شش هفته قبل از مهلت تعیین شده برای پذیرش در دانشگاه‌های آلمان، مدارک خود را ارسال کنید تا در صورت نیاز به اصلاحات یا اضافات، به مشکلی برنخورید. پس از پایان مهلت قانونی، تقریباً یک یا دو ماه طول می‌کشد تا پذیرش یا رد رسمی دریافت کنید.

هر مؤسسه دارای شرایط خاص و روند خود برای درخواست پذیرش است و شرایط ورود به دانشگاه‌های آلمان نیز متفاوت است.

درخواست پذیرش عموماً شامل موارد زیر است:

  • کپی رسمی دیپلم دبیرستان یا آخرین مدرک تحصیلی
  • ترجمه دقیق نمرات دوره‌های آموزشی
  • عکس پاسپورتی
  • کپی معتبر پاسپورت
  • اثبات مهارت زبانی در آلمانی یا انگلیسی
  • انگیزه نامه
  • هزینه درخواست پذیرش
  • دریافت ویزای دانشجویی آلمان

 

شرایط دریافت ویزای دانشجویی

شرایط دریافت ویزای دانشجویی برای آلمان بستگی به کشور مبدأ شما دارد. می‌توانید لیست کشورهایی که نیاز به ویزای دانشجویی برای آلمان دارند را در وب سایت امور خارجه بررسی کنید. برای تحصیل در مقطع کارشناسی در آلمان، قبل از ورود به دانشگاه، باید یک سال در کالج در این کشور تحصیل کنید تا آمادگی لازم برای ورود به دانشگاه‌های آلمان را کسب کنید. در طی این دوره، به دانشجویان آموزش زبان آلمانی نیز داده خواهد شد. البته، اگر سال اول دانشگاه را در ایران (دانشگاه سراسری یا آزاد) گذرانده‌اید یا مدرک کاردانی دارید، می‌توانید مستقیماً (بدون گذراندن دوره کالج) برای تحصیل در مقطع کارشناسی در آلمان اقدام کنید. مدت زمان دوره کارشناسی در دانشگاه‌های آلمان معمولاً 3 تا 4 سال است و دروس اغلب به زبان آلمانی تدریس می‌شوند.

 

شرایط اپلای کردن برای دانشگاه های آلمان

برای اپلای کردن به دانشگاه، باید به این نکته توجه کنید که رشته‌های تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد در آلمان به دو دسته تقسیم می‌شوند و هزینه تحصیل بسته به نوع رشته انتخابی متفاوت است.

  • دسته اول، رشته‌های Consecutive است که مرتبط با رشته تحصیلی فرد در مقطع کارشناسی است و تحصیل در آنها رایگان است.
  • دسته دوم، رشته‌های Non-consecutive است که لزوماً با رشته تحصیلی فرد در مقطع کارشناسی مرتبط نیستند. این رشته‌ها برای افرادی مناسب هستند که به دنبال یادگیری مهارت‌های جدید هستند. هزینه تحصیل در رشته‌های Non-consecutive معمولاً حدود 500 یورو در هر ترم (نیم‌سال تحصیلی) است، اما ممکن است در بعضی دانشگاه‌ها بیشتر باشد. برای تحصیل در این رشته‌ها، علاوه بر مدرک کارشناسی، سابقه کار عملی و حرفه‌ای نیز مورد نیاز است.

لطفاً توجه داشته باشید که برخی از دانشگاه‌ها ممکن است برای بررسی مدارک شما هزینه‌ای به اندازه 20 یورو دریافت کنند. البته این موضوع بیشتر برای دانشگاه‌ها و مؤسسات خصوصی اعمال می‌شود و به این هزینه “application fee” می‌گویند.

 

آزمون های ورودی مورد نیاز برای پذیرش در دانشگاه های آلمان

برای پذیرش در هر مرحله تحصیلی در هر مؤسسه آموزش عالی در آلمان، متقاضیان باید دارای مدرک “Allgemeine Hochschulreife” باشند که معمولاً به آن “Abitur” یا “Fachgebundene Hochschulreife” می‌گویند. یا می‌توانند گواهی خارجی پایان دوره 12-13 ساله مدرسه که شامل امتحان نهایی دبیرستان است، داشته باشند.

  • برخی از مؤسسه‌ها برای رشته‌های تربیت‌بدنی و هنر نیز امتحان ورودی برگزار می‌کنند.
  • ثبت مهارت زبان آلمانی فقط برای دانشجویان بین‌المللی الزامی است.
  • گواهی Akademische Prufstelle نیز فقط برای دانشجویان بین‌المللی لازم است.
  • برای دانشجویان پناهنده نیز می‌توان اثبات جایگزینی مانند شرکت در کنکور یا آزمون زبان آلمانی ارائه داد.

برای درخواست پذیرش در کالج‌های هنر و موسیقی و دانشگاه‌های علمی‌کاربردی آلمان، متقاضیان باید این موارد را اثبات کنند:

  • صلاحیت ورودی به آموزش عالی.
  • استعداد هنری.

در بعضی موارد، ممکن است متقاضیان بتوانند بدون داشتن مدرک تحصیلی آموزش عالی، با اثبات استعداد خاص هنری یا موسیقی، پذیرفته شوند.

مدرک زبان مورد‌نیاز برای تحصیل در آلمان

مدارک زبان مورد نیاز برای تحصیل در آلمان

داشتن مدرک زبان آلمانی برای ویزای تحصیلی، می‌تواند فرصت پذیرش شما در دانشگاه‌های آلمان را افزایش دهد.

آشنایی با زبان آلمانی، نه تنها ادغام شما در جامعه آلمان را آسان می‌کند، بلکه چشم‌انداز شغلی شما را نیز بهبود می‌بخشد. همچنین باید به خاطر داشت که بیشتر برنامه‌های دانشگاهی از جمله بهترین آن‌ها به زبان آلمانی تدریس می‌شوند و بدون داشتن مهارت زبان آلمانی، قابل استفاده نیستند.

یکی از شرایط مهاجرت تحصیلی به آلمان ارائه مدرک زبان آلمانی برای ویزای تحصیلی است و این خدمت رایگان است. زبان آلمانی به شش سطح A1، A2، B1، B2، C1 و C2 تقسیم می‌شود.

  • در سطوح A1 و A2: زبان آموزان به مکالمات و تعاملات روزمره در سطح پایه پرداخته و این سطوح به عنوان زمینه‌ای برای یادگیری مکالمه آلمانی مناسب هستند. در این سطوح، آموزش زبان آلمانی در دانشگاه به عنوان پیش‌نیاز تحصیل در نظر گرفته می‌شود.
  • سطوح B1 و B2: در سطح B1، افراد قادر به برقراری ارتباط و درک اطلاعات لازم برای سفر به کشورهای آلمانی‌زبان هستند. اما سطح B2 که کمی سخت‌تر است، می‌تواند شما را قادر به ورود به دانشگاه کند. افراد با این سطح تحصیلاتی می‌توانند به راحتی ویزای ورود و تحصیل در آلمان را دریافت کنند. برای اخذ ویزای تحصیلی آلمان، متقاضیان حداقل مدرک B1 را به سفارت ارائه می‌دهند.
  • سطوح C1 و C2: این سطوح برای بزرگسالان است. افرادی که در این سطوح قرار می‌گیرند، قادر به درک متون طولانی و پیچیده زبان آلمانی هستند و مهارت‌های ارتباطی بسیار بالایی دارند. این سطوح آخرین مدرک زبان آلمانی است که می‌توانید به دست بیاورید.

برای دانشجویانی که قصد تحصیل در آلمان را دارند، داشتن زبان آلمانی مسئله‌ای ضروری است. تسلط به این زبان در همه جنبه‌های زندگی در آلمان، از جمله فعالیت‌های روزمره، برقراری دوستی، ادغام در فرهنگ آلمانی، ورود به بازار کار و حتی اقامت دائم، بسیار اهمیت دارد.

اگر قصد تحصیل در دانشگاه‌های آلمان را دارید، باید به سفارت مدرکی ارائه دهید که نشان دهد که شما حداقل به سطح مورد نیاز در زبان آلمانی تسلط دارید. دانشگاه‌های آلمان انواع گواهی‌های مهارت زبان آلمانی را به رسمیت می‌شناسند و سه نمونه اصلی این گواهی‌ها عبارت‌اند از:

  • آزمون زبان آلمانی به‌عنوان زبان خارجی (تست داف)
  • مدرک زبان آلمانی مؤسسه گوته (GDS)
  • دیپلم زبان آلمانی (DSD)

یکی از نگرانی‌های افرادی که قصد دریافت ویزای آلمان را دارند، آزمون‌ها و گواهی‌های زبانی معتبر سفارت و دانشگاه‌های این کشور است. در ادامه، انواع مدارک زبان آلمانی برای ویزای تحصیلی و آزمون‌های مورد تأیید سفارت آلمان را بررسی خواهیم کرد.

گواهی مؤسسه گوته (GDS):

مؤسسه گوته (Goethe-Institut) یکی از مهم‌ترین مؤسسات فرهنگی آلمان در حوزه آموزش زبان آلمانی است. این مؤسسه آزمون‌های مختلفی برای ارزیابی مهارت‌های زبانی داوطلبان برگزار می‌کند. یکی از آزمون‌های شناخته شده این مؤسسه، آزمون GDS است که به مهارت‌های زبانی در چهار حوزه شنیداری، خواندن، نوشتن و صحبت کردن توجه می‌کند. این آزمون در سطوح مختلف از A1 تا C2 برگزار می‌شود و در بسیاری از دانشگاه‌های آلمان به عنوان مدرک زبان قابل قبول است.

آزمون زبان آلمانی به‌عنوان زبان خارجی (TestDaF):

آزمون زبان آلمانی به‌عنوان زبان خارجی (TestDaF) یکی از مهم‌ترین آزمون‌های زبان آلمانی برای اهداف تحصیلی است. این آزمون توسط مؤسسه TestDaF برگزار می‌شود و مهارت‌های شنیداری، خواندن، نوشتن و صحبت کردن را ارزیابی می‌کند. آزمون TestDaF در سه سطح TDN 3، TDN 4 و TDN5 برگزار می‌شود و برای ورود به برخی از دانشگاه‌های آلمان به عنوان مدرک زبان مورد قبول است.

دیپلم زبان آلمانی (DSD):

  • دیپلم زبان آلمانی (Deutsches Sprachdiplom) یک مدرک زبان آلمانی است که توسط مؤسسه زبان‌های خارجی آلمان (ZfA) ارائه می‌شود. این مدرک به مهارت‌های زبانی داوطلبان در حوزه‌های شنیداری، خواندن، نوشتن و صحبت کردن توجه می‌کند و در دو سطح DSD I و DSD II برگزار می‌شود. دیپلم زبان آلمانی به‌عنوان مدرک زبانی معتبر در برخی از دانشگاه‌های آلمان به شمار می‌رود.

 

ارائه مدرک آزمون زبان آلمانی DTZ برای مهاجران

این آزمون به ویژه برای افرادی طراحی شده است که قصد مهاجرت به آلمان را دارند. با قبولی در این آزمون، می‌توان به سطح A2 یا B1 در زبان آلمانی دست یافت.

  • آزمون تست داف

آزمون تست داف یک آزمون جامع است که توسط مؤسسه گوته برگزار می‌شود و با قبولی در آن، میزان مهارت زبانی متقاضیان اپلای تحصیلی تعیین می‌شود.

قبولی در آزمون تست DSH

آزمون DSH برای دانشجویان بین‌المللی است که می‌خواهند در دانشگاه‌های آلمان ثبت‌نام کنند. این مدرک برای اشتغال به مدرک آلمانی نیز کافی است و به عنوان گواهی زبان آلمانی معتبر تشخیص داده می‌شود؛ با این حال، در حال حاضر آزمون DSH در ایران برگزار نمی‌شود. این آزمون شامل دو بخش کتبی و شفاهی است و کمترین نمره قابل قبول در آن 1 و بالاترین نمره 3 است.

مدرک سفارت اتریش OSD

یکی از مدارک تأیید شده سفارت، مدرک آزمون OSD از سفارت اتریش است. این آزمون می‌تواند توانایی شما را در مهارت زبان آلمانی ارزیابی کند. آزمون OSD توسط سفارت اتریش و در سال پنج بار برگزار می‌شود.

مدرک زبان GDS

برای ارزیابی زبان آلمانی در سطوح پیشرفته می‌توانید در این آزمون شرکت کنید. آزمون GDS می‌تواند میزان تسلط شما بر زبان آلمانی را مشخص کند و معادل سطح C2 در زبان آلمانی است. لازم به ذکر است که می‌توانید حتی تا 3 هفته قبل از آزمون در آن ثبت‌نام کنید.

نحوه دریافت ویزای تحصیلی آلمان

برای درخواست ویزای تحصیلی در آلمان، لازم است مدارک زیر را تهیه نمایید:

  • پاسپورت با اعتبار حداقل 6 ماه و دو کپی از آن.
  • نامه پذیرش تحصیلی.
  • گواهی پایان دوره سه‌ساله متوسطه همراه با ترجمه آن.
  • گواهی پایان دوره پیش دانشگاهی همراه با ترجمه آن.
  • گواهی پایان دوره کارشناسی یا کارشناسی ارشد همراه با ترجمه آن.
  • فرم درخواست ویزا که باید به آن پاسخ دهید.
  • دو عکس رنگی پاسپورتی.
  • شناسنامه و دو کپی از آن.
  • گواهی پشتیبانی مالی: می‌توانید به یکی از دو شیوه زیر ارائه دهید:
    • گواهی تمکن مالی به ارزش 10.236 یورو.
    • گواهی ضمانت و پشتیبانی از طرف یکی از اقوام خود که در آلمان ساکن هستند.
  • مدارک سوابق شغلی خود.
  • مدرک زبان آلمانی یا انگلیسی.
  • هزینه صدور روادید تحصیل در آلمان که 75 یورو است.
  • انگیزه‌نامه خود.
  • رزومه (زندگی‌نامه) خود.

 

شرایط اثبات تمکن مالی برای تحصیل در آلمان

برای ویزای دانشجویی، ارائه اثبات تمکن مالی ضروری است. این اثبات تمکن مالی به صورت یک حساب مسدود شده ارائه می‌شود. حساب مسدود شده یک حساب بانکی ویژه برای دانشجویان خارجی در آلمان است که مبلغ لازم برای تأمین هزینه‌های زندگی آن‌ها برای یک سال باید پرداخت شود و از مهم‌ترین الزامات درخواست‌های متقاضیان محسوب می‌شود. از ابتدای ژانویه 2020 هنگام درخواست ویزا، تمکن مالی باید به حساب مسدود شده منتقل شود که به 10236 یورو افزایش یافته است. این مبلغ باید در زمان ورود به آلمان در اختیارتان باشد و پس از رسیدن به آلمان، باید یک حساب بلوکه افتتاح کرده و مبلغ را به آن واریز نمایید.

 

آیا دریافت نامه پذیرش از دانشگاه آلمان برای اخذ ویزای تحصیلی کافی است؟

یکی از شرایط اصلی برای دریافت ویزای تحصیلی آلمان، دریافت نامه پذیرش از دانشگاه‌های آلمان است. با داشتن ویزای تحصیلی آلمان، شما قادر خواهید بود تا به صورت تمام وقت در آلمان تحصیل کنید. دریافت پذیرش از یک کالج یا دانشگاه، مرحله دوم برای دریافت ویزای تحصیلی آلمان محسوب می‌شود. در اینجا، کالج به نهاد‌های دولتی وابسته به دانشگاه اشاره دارد که مسئولیت آموزش زبان آلمانی و دروس پایه مرتبط با رشته تحصیلی را بر عهده دارند و در آینده شما قرار است در آن دانشگاه تحصیل کنید. اینجا به آموزشگاه‌ها و مدارس زبان آلمانی اشاره نمی‌شود، زیرا اگر شما قصد یادگیری زبان آلمانی را از ابتدا در آلمان داشته باشید و مستقیماً از ایران درخواست دهید، سفارت آلمان ویزای تحصیلی آلمان را صادر نخواهد کرد.

اما داشتن نامه پذیرش از یک دانشگاه به تنهایی به معنای اجازه تحصیل در آلمان نیست. پس از دریافت نامه پذیرش، دانشجو باید برای دریافت ویزای تحصیلی آلمان اقدام کند و تمامی شرایط مورد نیاز برای دریافت ویزا را داشته باشد.

دانشجویان ایرانی چطر باید برای دریافت ویزای تحصیلی آلمان اقدام کنند؟

دانشجویان از کشورهای خارج از اتحادیه اروپا باید از طریق سفارتخانه‌های آلمان در کشور خود، برای دریافت ویزای تحصیلی آلمان اقدام کنند. لازم به ذکر است که ویزای توریستی آلمان و دیگر ویزاها اجازه تحصیل در آلمان را به شما نمی‌دهند، همچنین ویزای توریستی و ویزای شنگن قابل تبدیل به ویزای تحصیلی نیستند.

بعد از اینکه نوبت مصاحبه در سفارت آلمان در تهران را رزرو کردید که در خیابان فردوسی قرار دارد، باید پذیرش از یک کالج یا دانشگاه آلمانی برای تحصیل در آلمان دریافت کنید. رزرو نوبت در سفارت آلمان یکی از کارهایی است که باید با دقت از انجام آن، به دستورالعمل‌های خاص سفارت آلمان در تهران توجه کنید. سفارت آلمان ممکن است برخی از مدارک و اطلاعات خاص را درخواست کند. برای مثال، ممکن است بخواهید مدارک آموزشی خود را ترجمه کرده و تأیید کنید یا مدارک مالی خود را ارائه دهید تا اثبات کنید که قادر به تأمین هزینه‌های زندگی و تحصیل در آلمان هستید.

در مصاحبه سفارت آلمان، باید پاسخ‌های صادقانه و دقیق به سؤالات مربوط به تحصیل در آلمان را بدهید. ممکن است سفارت آلمان نیاز به توضیحات بیشتری در مورد برنامه تحصیلی، دانشگاه یا کالجی که در آن پذیرش داشته‌اید، و هدف‌های شخصی و حرفه‌ای شما داشته باشد. در نهایت، پس از دریافت ویزای تحصیلی آلمان، می‌توانید برای تحصیل در دانشگاه یا کالج مورد نظر خود ثبت‌نام کنید و مراحل و فرایندهای مربوطه را طی کنید.

شرایط دریافت بورسیه تحصیلی آلمان

بورسیه تحصیلی آلمان به یک مجوز مشهور است که به دانشجو اجازه می‌دهد در دانشگاه‌های آلمان در رشته و مقطع تحصیلی خود تحصیل کند. اگر دانشجو شرایط دریافت فول فاند آلمان را داشته باشد، هیچ هزینه‌ای برای تحصیل خود پرداخت نمی‌کند. البته باید توجه داشت که بورسیه‌ها در انواع مختلفی ارائه می‌شوند و درصد پرداخت هزینه‌ها در هر نوع بورسیه ممکن است متفاوت باشد. افراد می‌توانند با ارائه مدارک لازم برای دریافت بورسیه تحصیلی آلمان در سال‌های 2024-2025، برای دریافت بورسیه مورد نظر خود اقدام کنند.

مدارک مورد نیاز برای دریافت بورسیه

داشتن یکی از مدارک زبان رسمی و بین‌المللی یک کشور، می‌تواند به اخذ بورسیه تحصیلی آن کشور کمک بسیاری کند. برای دریافت پذیرش در بورسیه تحصیلی آلمان، باید مدارک زبان آلمانی یا انگلیسی در سطح B1 را ارائه داد. ارائه مدرک زبان، نه تنها برای تحصیل بلکه برای کار در آلمان نیز بسیار مهم است. دانشجویان متقاضی دریافت بورسیه تحصیلی آلمان باید توصیه‌نامه‌ای از اساتید مقاطع قبلی خود دریافت کرده و آن را به عنوان یکی از مدارک لازم برای دریافت بورسیه به دانشگاه‌های مورد نظر ارسال کنند. توصیه‌نامه، مدرکی است که در آن تأییدیه اساتید سابق درج شده است.

شرط گپ تحصیلی برای دریافت بورسیه

علاوه بر تمامی شرایط گفته شده، شرط گپ تحصیلی نیز باید در نظر گرفته شود. این شرط برای هر دانشگاه متفاوت است و متعلق به همه آن‌ها نیست. شرط گپ تحصیلی و همچنین شرایط سنی نیز بر روی شرایط دریافت فول فاند آلمان تأثیرگذار است؛ بنابراین بر اساس روش دریافت بورسیه تحصیلی آلمان، دانشجویی که قصد اخذ بورسیه تحصیلی آلمان در سال‌های 2024-2025 را دارد و از طریق ارسال مدارک لازم برای دریافت بورسیه اقدام می‌کند، بایستی در ابتدا دانشگاه مورد نظر خود را انتخاب کرده و سپس شرایط لازم برای دریافت پذیرش در آن را بررسی کند.

انواع بورسیه تحصیلی دانشگاه های آلمان

مؤسسه DAAD بورسیه تحصیلی خود را به دانشجویانی اعطا می‌کند که تمایل دارند به صورت تمام وقت در آلمان تحصیل کنند. متقاضیان بورسیه DAAD باید دوره تحصیلی لیسانس خود را در کمتر از 6 سال تمام کرده و دو سال سابقه کار مورد تأیید داشته باشند. همان‌طور که قبلاً گفته شد، این بورسیه بخشی از هزینه‌های زندگی و تحصیل دانشجویان در آلمان را تأمین می‌کند. مبلغ بورسیه برای دانشجویان کارشناسی ارشد 900 یورو و برای دانشجویان دکتری 1200 یورو است.

بورسیه تحصیلی Erasmus نیز برای دانشجویان بین‌المللی که تمایل به تحصیل تمام وقت در آلمان دارند، ارائه می‌شود. این بورسیه تنها هزینه‌های دانشگاه، سفر و نیازهای اساسی زندگی را تأمین می‌کند و تمام هزینه‌های زندگی دانشجو را پوشش نمی‌دهد.

علاوه بر این بورسیه‌ها، راه‌های متعددی برای دریافت ویزا و اقامت در آلمان وجود دارد؛ از جمله شرکت در دوره‌های آوسبیلدونگ آلمان که به داوطلبان اجازه می‌دهد با توجه به مهارت‌های خود در این کشور تحصیل کرده و زندگی کنند. Heinrich Boll نیز نوعی بورسیه تحصیلی آلمانی است که به دانشجویانی که تمایل به تحصیل در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در آلمان دارند، اعطا می‌شود. دانشجویان در هر رشته‌ای می‌توانند برای دریافت این بورسیه اقدام کنند.

در کنار بورسیه‌های مذکور، همچنین بورسیه‌های دیگری در آلمان وجود دارند که توسط سازمان‌ها، مؤسسات و شرکت‌ها ارائه می‌شوند. برای مثال، بورسیه‌هایی که توسط شرکت‌ها مانند Siemens یا Bosch ارائه شده و به دانشجویان مرتبط با رشته‌های مهندسی، علوم کامپیوتر و صنایع اعطا می‌شوند.

به طور کلی، بورسیه‌های تحصیلی در آلمان از طریق سازمان‌ها، دانشگاه‌ها، شرکت‌ها و سازمان‌های غیرانتفاعی ارائه می‌شوند. همچنین، برخی از کشورها نیز بورسیه‌های مختلفی را برای تحصیل در آلمان ارائه می‌دهند؛ بنابراین، دانشجویانی که تمایل به تحصیل در آلمان دارند، می‌توانند از این منابع مختلف برای پشتیبانی مالی خود استفاده کنند.

شهریه دانشگاه‌های آلمان

در دانشگاه‌های آلمان، دانشجویان بین‌المللی عموماً معاف از پرداخت شهریه هستند، به منظور جذب بیشتر دانشجویان بین‌المللی و تسهیل فرصت‌های تحصیلی برابر برای همه. با این حال، در برخی موارد خاص ممکن است شهریه در نظر گرفته شود، به‌عنوان‌مثال در برنامه‌های تحصیلی اکسکولیزیوس (Exzellenzinitiative) که به طور خاص برای توسعه برخی از دانشگاه‌های برتر آلمان طراحی شده است. همچنین، دانشگاه‌های خصوصی و برنامه‌های تحصیلی خاص می‌توانند شهریه اعمال کنند.

به‌عنوان‌مثال، در دانشگاه‌های دولتی آلمان، دانشجویان بین‌المللی در اکثر موارد معاف از پرداخت شهریه هستند؛ اما در صورت وجود شهریه، میزان آن بین 1500 تا 3500 یورو در هر ترم ممکن است باشد. در عوض، هزینه‌های تحصیل در دانشگاه‌های خصوصی آلمان معمولاً بین 10.000 تا 30.000 یورو در سال متغیر است. بنابراین، در دانشگاه‌های آلمان بین‌المللی، شهریه در اکثر موارد در نظر گرفته نمی‌شود، با این حال هزینه‌های دیگری مانند هزینه‌های زندگی، بیمه سلامتی، کتاب‌ها و موارد دیگر باید در نظر گرفته شوند.

هزینه‌های تحصیل در آلمان بستگی به عوامل مختلفی دارد، به‌عنوان‌مثال رشته تحصیلی یکی از این عوامل است. دانشجویان در رشته‌های مختلف مجبور به پرداخت هزینه‌های متفاوت هستند. لازم به ذکر است که تحصیل در این رشته‌های محبوب در دانشگاه‌های دولتی این کشور رایگان یا با هزینه بسیار کمی صورت می‌گیرد.

تحصیل به زبان انگلیسی در دوره کارشناسی به راحتی در آلمان قابل دسترسی نیست. تنها برخی از دانشگاه‌ها در برخی از رشته‌ها تحصیل به زبان انگلیسی را در این سطح ارائه می‌دهند، اما در سایر سطوح این‌طور نیست. اکثر دانشگاه‌های دولتی آلمان دوره‌های خود را به زبان آلمانی ارائه می‌دهند، با این حال برخی دانشگاه‌های دولتی وجود دارند که برخی از دوره‌ها را به زبان انگلیسی ارائه می‌دهند. در این دانشگاه‌ها، هزینه تحصیل در آلمان در این دوره‌ها حدوداً 150 تا 300 یورو است. تحصیل در دانشگاه‌های دولتی به زبان آلمانی نسبت به دانشگاه‌های خصوصی، دسترسی آسان‌تر و تنوع رشته‌ای بیشتری دارند. هزینه تحصیل در آلمان به زبان انگلیسی حدوداً 7,000 تا 26,000 یورو است. با این حال، تحصیل در دانشگاه‌های دیگر کشور آلمان مانند دانشگاه لایپزیگ، هزینه ترمی حدود 202 یورو است که در مقایسه با سایر دانشگاه‌ها مبلغ کمتری است.

شرایط کار دانشجویی در آلمان

فردی که به عنوان یک دانشجوی بین‌المللی در آلمان تحصیل می‌کند، می‌تواند بر اساس قوانین کار دانشجویی در آلمان، در حین تحصیل در این کشور کار کند. طبق این قوانین، دانشجویانی که پذیرش در دانشگاه‌های آلمان را دریافت کرده و به عنوان دانشجو در آلمان حضور دارند، می‌توانند تا 30 ساعت در هفته کار کنند. به عبارت دیگر، آن‌ها می‌توانند در سال، به صورت کامل برای 120 روز یا به صورت نیمه وقت برای 240 روز، کار کنند و درآمد کسب کنند.

در صورتی که دانشجو تمایل داشته باشد بیش از ساعات مجاز کار کند، باید از آژانس کاریابی محل اقامت خود و اداره ثبت نام اتباع خارجی مجوز دریافت کند. باید توجه داشت که دانشجویان بین‌المللی در آلمان که در حال سپری کردن دوره زبان هستند، می‌توانند با دریافت مجوز از جانب اداره مهاجرت و آژانس کار فدرال، در تعطیلات کار کنند.

در حقیقت، تقریباً همه می‌توانند در آلمان به صورت پاره وقت کار کنند، بدون توجه به نوع مجوز اقامتی که دارند. کار پاره وقت در بین دانشجویان داخلی و بین‌المللی رایج است.

دانشجویانی که در آلمان تحصیل می‌کنند و با کار پاره وقت درآمدزایی می‌کنند، می‌توانند بین 9 تا 19 یورو در ساعت درآمد داشته باشند. حداقل حقوق و دستمزد مورد نظر برای یک دانشجوی شاغل، 9.60 یورو در ساعت است. البته باید توجه داشت که با داشتن شرایط بهتر، می‌توان درخواست دستمزد بالاتری داشت و آن را دریافت کرد.

همه چیز بستگی به توانایی‌های شخص دارد. بر اساس آخرین آمارها، درآمد متوسط ماهیانه از کار پاره وقت در آلمان، 22,856 یورو در سال است. حقوق ساعتی معمول برای مشاغل پاره وقت در آلمان، 12 یورو است. دانشجویانی که در دانشگاه‌های آلمان تحصیل می‌کنند و از فرصت کار در حین تحصیل در آلمان بهره‌مند می‌شوند، معمولاً در محل‌هایی مانند رستوران‌ها، کافه‌ها، فروشگاه‌ها، هتل‌ها و مراکز تفریحی مشغول به کار می‌شوند.

بهترین شهرهای آلمان برای تحصیل

بیش از 200،000 دانشجو بین‌المللی به عنوان خانه دوم خود، آلمان را انتخاب کرده‌اند. این کشور بیش از 19،000 برنامه تحصیلی به زبان انگلیسی در اختیار دانشجویان قرار می‌دهد. هر یک از شهرهای آلمان، مجموعه مهارت‌های لازم برای موفقیت در تحصیلات را به دانشجویان ارائه می‌دهد. دلیل این امر نیز این است که آلمان به دلیل دانشگاه‌های برتر و اقتصاد پیشرفته‌ای که در این شهرها وجود دارد، شهرت دارد.

برلین

برلین بهترین شهر آلمان برای تحصیلات پزشکی است. در این شهر دانشجویان می‌توانند از رویدادهای فرهنگی متعددی لذت ببرند و از طریق موزه‌ها و سینماها با فرهنگ و تاریخ برلین آشنا شوند. علاوه بر این، در مقایسه با سایر شهرهای اروپا، برلین قیمت‌های مقرون به صرفه‌ای دارد. حتی دانشجویان با منابع درآمد کم نیز می‌توانند در این شهر تحصیل کنند. برلین دارای پنج دانشگاه دولتی بزرگ و حدود 20 دانشگاه خصوصی و فنی است. دانشجویان می‌توانند از مجموعه گسترده‌ای از برنامه‌ها و رشته‌های تحصیلی استفاده کنند و تحصیلات خود را در بهترین دانشگاه‌های این کشور به پایان برسانند.

هامبورگ

هامبورگ نیز دانشگاه‌های معروف بسیاری را در اختیار دانشجویان قرار می‌دهد. رشته‌های محبوبی مانند علوم اجتماعی، هنر، موسیقی، مهندسی و طراحی را می‌توان در هامبورگ یافت. این شهر به عنوان یک شهر مدرن و سنتی شناخته می‌شود. دانشجویان می‌توانند از صدها مرکز موسیقی، موزه و تئاتر لذت ببرند و اوقات فراغت خود را در آن‌ها سپری کنند. هر چند بیشتر دوره‌ها در هامبورگ به زبان آلمانی است، اما تعداد زیادی از دوره‌ها به زبان انگلیسی نیز ارائه می‌شوند.

مونیخ

مونیخ سومین شهر بزرگ آلمان بعد از برلین و هامبورگ است و یک مرکز دانشجویی بسیار قوی است. دانشگاه‌های برجسته‌ای مانند دانشگاه تکنیکی مونیخ و دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ در این شهر قرار دارند. مونیخ همچنین یک مرکز فناوری و نوآوری است و فرصت‌های شغلی بسیاری در بخش‌های فناوری و مهندسی در این شهر وجود دارد. مونیخ همچنین شهری زیباست و فرهنگ و هنر غنی دارد. دانشجویان می‌توانند از موزه‌ها و گالری‌های فراوانی که در سراسر شهر پخش شده‌اند، لذت ببرند.

شهر مونیخ از دانشگاه‌های برتر در اروپا میزبانی می‌کند. برای دانشجویان بین‌المللی که تمایل به یادگیری و بهره‌برداری حداکثری از منابع دارند، کیفیت آموزشی دانشگاه‌های معتبر در فرانکفورت مناسب است.

اقامت در شهر درسدن به‌صرفه است و دانشجویان از طریق سازمان‌های دانشجویی مانند Studentenwerk فرصت‌های مختلفی برای یافتن مسکن دانشجویی دارند. دانشجویان بین‌المللی در درسدن با شهری پر از تنوع فرهنگی و تاریخی روبرو می‌شوند و از طریق پروژه‌های مشترک و فعالیت‌های فوق‌برنامه با دانشجویان دیگری از جمله همسالان خود آشنا می‌شوند.

درسدن

شهر درسدن دارای دانشگاه‌های برجسته و با سطح جهانی است که شرایط مناسبی را برای یادگیری و پیشرفت فراهم می‌کنند. در دانشگاه‌های معتبر درسدن، دانشجویان می‌توانند دانش و مهارت‌های عملی موردنیاز را کسب کنند.

آخن

آخن نیز یک شهر کوچک در نزدیکی مرزهای آلمان با بلژیک و هلند است. این شهر با جاذبه‌های بی‌شمار خود یک مقصد پرطرف‌دار برای دانشجویان بین‌المللی است. از مزیت‌های اصلی انتخاب این شهر برای تحصیل، هزینه‌های زندگی و تحصیل نسبتاً مناسب است. اگرچه همه چیز به اندازه‌ای که انتظار می‌رود ارزان نیست، اما همچنان ارزان‌تر از بسیاری از شهرهای آلمان است.

دانشگاه‌های آخن به خاطر کیفیت علمی بالا شناخته شده‌اند. این شهر مرکز مهمی برای دانشجویانی است که به تحصیل در حوزه علم و فناوری علاقه‌مند هستند. یکی از دانشگاه‌های معروف این شهر، دانشگاه RWTH آخن است.

بن

بن یکی از شهرهای دانشجویی آلمان است که برای دانشجویان بین‌المللی از سراسر جهان بسیار جذاب است. موزه‌ی خانه بتهوون در مرکز شهر قطعاً یکی از جا مقصدهای دانشجویی در بن هست. این شهر دارای دانشگاه‌های معتبری است که در رشته‌های مختلف آموزش می‌دهند. بن یک شهر زیبا و تاریخی است و دانشجویان از فعالیت‌های فرهنگی و تفریحی غنی در این شهر بهره‌مند می‌شوند.

دانشگاه بن یکی از بزرگ‌ترین دانشگاه‌های آلمان است که بیش از 38 هزار دانشجوی تحصیلات تکمیلی و 21 هزار دانشجوی دانشکده را در بر می‌گیرد. این دانشگاه برخی از رشته‌های مهم مانند علوم، فناوری، مهندسی، علوم انسانی و اقتصاد را پوشش می‌دهد.

همچنین، دانشگاه تکنیکی بن (RWTH Aachen) نیز یکی از دانشگاه‌های معتبر در زمینه مهندسی و فناوری است. این دانشگاه با برنامه‌های تحصیلی کارآمد و زیرساخت‌های علمی مدرن، به دانشجویان امکانات مناسبی را برای تحقق اهداف تحصیلی‌شان فراهم می‌کند.

در نتیجه آلمان یک مقصد محبوب برای تحصیلات بین‌المللی است. آموزش عالی با کیفیت بالا، هزینه‌های تحصیل مقرون به صرفه (برخی مواقع رایگان) و فرصت‌های شغلی پس از فارغ‌التحصیلی، از جمله دلایلی هستند که آلمان جذابیت زیادی برای دانشجویان بین‌المللی دارد.

 

تحصیل پزشکی در آلمان

تحصیل پزشکی در آلمان

تحصیل در دانشگاه‌های برتر رشته پزشکی در آلمان که در رده‌بندی جهانی برتری دارند، به فارغ‌التحصیلان امکان ورود به بازار کار جهانی را می‌دهد. همچنین، به دلیل سیستم بهداشت قوی و آموزش پیشرفته، فارغ‌التحصیلان این دانشگاه‌ها فرصت‌های شغلی بی‌نظیری در سراسر جهان خواهند داشت. علاوه بر این، خدمات رفاهی و عمومی مناسب و کیفیت بالای زندگی در آلمان، اقامت در این کشور را در طول تحصیل آسان می‌کند. در حین گرفتن مدرک پزشکی خود که حداقل 6 سال و 3 ماه به طول می‌انجامد، می‌توانید زمینه را برای دریافت اقامت دائم و کار در این کشور فراهم کنید. امنیت بالای آلمان به شما امکان آزادی و راحتی در رفت‌وآمد، حتی در ساعات شبانه روز و حومه شهر، را می‌دهد. در ضمن، تحصیل پزشکی در آلمان برای افرادی با سن 31 تا 40 سال نیز امکان‌پذیر است، که این مسئله در کشورهای دیگر به این اندازه رایج نیست.

معیارهای و شرایط تحصیل در رشته پزشکی در آلمان بسته به سطح تحصیلی افراد متفاوت است. برای مثال، دانشجویان رشته پزشکی باید حدود 40 واحد درسی را با موفقیت به پایان برسانند، در حالی که فارغ‌التحصیلان رشته‌های پیراپزشکی باید مدرک لیسانس خود را داشته باشند تا بتوانند درخواست ادامه تحصیل در آلمان را ارائه دهند. همچنین، برای پذیرش این افراد، حضور مدرک زبان DSH2 یا C1 الزامی است.

افرادی که مدرک دانشگاهی ندارند، باید حتماً در کنکور شرکت کنند و در یکی از دانشگاه‌های معتبر ایران قبول شوند. لازم به ذکر است که برای دانشجویان، معدل ترم‌های گذرانده، برای فارغ‌التحصیلان معدل مدرک کارشناسی و برای دیپلم و پیش‌دانشگاهی، معدل بالای 18 تعیین‌کننده پذیرش آن‌ها خواهد بود. افرادی که علاقه‌مند به تحصیل پزشکی در آلمان هستند، اما فاقد مدرک دانشگاهی هستند و به هر دلیلی در کنکور ایران موفق نشده‌اند، می‌توانند بدون شرکت در کنکور، وارد دانشگاه‌های آلمان شوند. برای این منظور، آن‌ها باید در کالج‌های آلمان ثبت‌نام کرده و مدت دو ترم (یک سال) را در آن‌ها سپری کنند.

در طول این دوره، دروس پیش‌نیاز پزشکی M-Kurs آلمان شامل سه درس اصلی زیست‌شناسی، زبان آلمانی و گاهی شیمی به این افراد تدریس می‌شود (در برخی کالج‌ها دروس ریاضی و فیزیک نیز به این دروس اضافه می‌شوند). افراد پس از اتمام این دوره و در صورت کسب نمره و معدل مناسب، می‌توانند وارد دانشگاه‌های پزشکی این کشور شوند. هزینه‌های تحصیل در کالج‌های دولتی کاملاً رایگان است و افراد تنها باید هزینه‌های شخصی خود را پرداخت کنند.

ارزان‌ترین دانشگاه‌های آلمان برای تحصیل و شرایط تحصیل در آلمان

به‌طورکلی، آلمان به‌عنوان یکی از کشورهای مقرون به صرفه برای تحصیل و زندگی شناخته می‌شود. همچنین، برخی از شهرهای آلمان نسبت به پایتخت این کشور، در مقایسه هزینه‌های زندگی، در رده‌های پایین‌تری قرار دارند؛ بنابراین، انتخاب شهر و دانشگاه برای یک دانشجوی بین‌المللی بسیار اهمیت دارد.

برای افرادی که تصمیم به تحصیل در آلمان می‌گیرند، به طور قابل توجهی، هزینه‌های اقامت در شهر انتخابی بخش قابل توجهی از هزینه‌های فرد را تشکیل می‌دهد. به‌عنوان‌مثال، در صورت انتخاب شهر مونیخ که یکی از گران‌ترین مناطق آلمان است، باید با سختی پس‌انداز کرده و هر چقدر هم سعی کنید هزینه‌ها را کاهش دهید، باز هم هزینه‌های زندگی بالا خواهد بود. در عوض، زندگی و تحصیل در شهرهایی مانند هاله، پاسائو، کرفلد، درسدن و لایپزیگ مقرون‌به‌صرفه‌تر است.

علاوه بر این، دانشگاه‌های زیر در آلمان به عنوان برخی از دانشگاه‌های ارزان شناخته می‌شوند:

  • دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیانز مونیخ
  • دانشگاه مونستر
  • دانشگاه گوته فرانکفورت
  • دانشگاه کلن
  • دانشگاه آخن
  • دانشگاه ارلانگن – نورنبرگ
  • دانشگاه هامبورگ
  • دانشگاه فنی مونیخ (TUM)
  • دانشگاه وورتسبورگ
  • دانشگاه روهر بوخوم
  • دانشگاه دویسبورگ – اسن

همین‌طور مراکزی مانند دانشگاه صنعتی هامبورگ (TUHH)، دانشگاه علوم کاربردی هامبورگ (HAW)، دانشگاه هافن سیتی هامبورگ (HCU)، دانشگاه فنی مونیخ، دانشگاه فنی برلین، دانشگاه هومبولت برلین، HTW برلین (دانشگاه علوم کاربردی مهندسی و اقتصاد) و لودویگ – ماکسیمیلیان – دانشگاه مونیخ، به عنوان دانشگاه‌هایی کم هزینه یا رایگان به زبان انگلیسی در آلمان شناخته می‌شوند. این دانشگاه‌ها هزینه‌های تحصیلی کمتری را در مقایسه با برخی دانشگاه‌های دیگر در آلمان اعمال می‌کنند. با این حال، لازم به ذکر است که هزینه‌های زندگی، مسکن و سایر هزینه‌های مربوط به زندگی دانشجویی هنوز باید مدنظر قرار گیرد.

رشته‌های پر درآمد آلمان

آلمان یکی از کشورهای پیشرو در جذب و پرورش بهترین استعدادهای جهان در رشته‌های مختلف است. به همین دلیل، آلمان موظف است بازار کار را برای بهترین رشته‌های تحصیلی فراهم کند.

همانند بسیاری از کشورها رشته‌ی پزشکی و دندانپزشکی یکی از رشته‌های پردرآمد در آلمان است و در رتبه‌ای برتر قرار دارد. بعد از آن رشته‌هایی مانند وکالت،  مهندسی،  تجارت و اقتصاد،  روان‌شناسی و..  برای مهاجرت و تحصیل در آلمان بسیار پردرآمد هستند.

رشته های علوم انسانی

همین‌طور آلمان هر ساله میزبان میلیون‌ها دانشجویی است که برای تحصیل در رشته‌های علوم انسانی به این کشور می‌آیند. هرچند اغلب این رشته‌ها کمتر مورد توجه داوطلبان قرار می‌گیرند، اما می‌توانید بدانید که مدرک رشته‌های علوم انسانی ارائه‌شده توسط دانشگاه‌های آلمان در سطح جهانی اهمیت دارند و می‌توانند به شما درآمد خوبی را فراهم کنند.

بهترین رشته‌های علوم انسانی در آلمان عبارت‌اند از:

  • کارشناسی علوم انسانی در دانشگاه برلین
  • کارشناسی ارتباطات در مدرسه کسب‌وکار ESCP
  • کارشناسی اندیشه‌های اجتماعی در Ludwig Maximilian University of Munich

رشته های پزشکی

معمولاً دکترها و دندانپزشکان در سرتاسر جهان شغل‌های ارزشمند و حرفه‌ای دارند. حفظ سلامتی یکی از عوامل اساسی در زندگی با کیفیت در هر کشوری است. به همین دلیل، رشته‌های گروه پزشکی از جمله رشته‌های با درآمد بیشتر در آلمان هستند. یک دکتر یا دندانپزشک در مقایسه با سایر رشته‌های تحصیلی، بیشترین درآمد را دارند.

درآمد سالانه یک پزشک در آلمان به طور متوسط 79.538 یورو است.

رشته وکالت

وکالت نیز از شغل‌های با درآمد بالا در آلمان است. داشتن یک سیستم قضایی قوی باعث می‌شود که یک کشور به نظر مردمش توسعه‌یافته‌تر و منصفانه‌تر باشد. هر زمان که با یک مسئله قانونی مواجه شویم، پیدا کردن یک وکیل خوب ممکن است چالش بر باشد. اما در آلمان این مشکل وجود ندارد. پذیرش در رشته‌های پزشکی و حقوق در آلمان دشوار است. دوره‌های تحصیلی در این رشته‌ها بسیار چالش‌برانگیز هستند و به همین دلیل، ارزش این رشته‌ها به مراتب بیشتر شده است. به دلیل تلاش‌هایی که وکلا برای فارغ‌التحصیلی می‌کنند و نقشی که در جامعه ایفا می‌کنند، درآمد قابل توجهی در آلمان کسب می‌کنند.

درآمد سالانه یک وکیل در آلمان به طور متوسط ۷۴.۰۱۳ یورو است.

رشته های علوم پایه

و رشته‌هایی همچون ریاضیات و علوم کامپیوتر همواره جزو رشته‌های با ارزش تلقی می‌شده‌اند. ریاضیات همیشه با پیچیدگی همراه است و نیازمند راه‌حل‌هایی است. این رشته‌ها با الگوریتم‌ها و فرمول‌هایی که حل آنها دشوار است، جزو رشته‌های چالش‌برانگیز به حساب می‌آیند.

درآمد سالانه فارغ‌التحصیلان این رشته‌ها در آلمان به طور متوسط 68.241 یورو است.

فیزیک، شیمی و زیست‌شناسی نیز جزو رشته‌های با درآمد بالا در آلمان قرار دارند. این رشته‌ها به ما کمک می‌کنند تا مواد با ارزشی تولید شود، جهان طبیعی را بشناسیم و موجودات زنده دیگر را کشف کنیم. در گذشته، این سه علم نقش مهمی در جهانی که در آن زندگی می‌کنیم ایفا کرده‌اند. به همین دلیل، فارغ‌التحصیلان این رشته‌ها در آلمان درآمد خوبی خواهند داشت.

درآمد سالانه فارغ‌التحصیلان این رشته‌ها در آلمان به طور متوسط 66.954 یورو است.

رشته های مدیریت

داشتن دانش مدیریت یک شرکت و ارائه استراتژی که می‌تواند تفاوتی بین شکست و موفقیت ایجاد کند، استعدادی است. همه سازمان‌ها و شرکت‌ها، از خصوصی تا دولتی، به نیازمندی‌هایی هستند که فردی با دانش لازم در زمینه تجارت و اقتصاد برآورده کند.

با توجه به وابستگی ما به اقتصاد و تجارت، درآمد سالانه فارغ‌التحصیلان این رشته‌ها در آلمان 65.404 یورو است.

رشته معماری

معماران طراحی مکان کار و زندگی ما را بر عهده دارند. آنها در فضاهایی که در اختیار دارند معماری، هنر و علم طراحی و ساخت فضاهای ساکن و غیرساکن را به عهده دارند. طراحی ساختمان‌ها، شهرها، پارک‌ها و سایر اماکن عمومی بر اساس اصول طراحی، ایمنی، استفاده بهینه از فضا و جنبه‌های زیبایی‌شناسی انجام می‌شود. معماران با استفاده از نرم‌افزارهای طراحی مدرن و همچنین اصول و تکنیک‌های خلاقانه، طرح‌ها و نقشه‌های ساختمانی را تهیه می‌کنند.

معماری یک رشته پرطرف‌دار است و فارغ‌التحصیلان معماری در آلمان درآمد خوبی دارند. درآمد سالانه فارغ‌التحصیلان این رشته در آلمان به طور متوسط 65.215 یورو است.

رشته های مهندسی

مهندسی صنعتی به عنوان سومین شغل با درآمد زیاد در آلمان شناخته می‌شود. آلمان، یکی از صنعتی‌ترین کشورهای جهان است و پس از آمریکا، چین و ژاپن، به عنوان چهارمین قدرت اقتصادی جهان شناخته می‌شود. صنایع آلمان که یکی از مهم‌ترین عوامل رشد اقتصادی این کشور محسوب می‌شوند، حدود 21 درصد از کل تولیدات ناخالص و 16 درصد از جمعیت کل کشورهای اروپایی را تشکیل می‌دهند. علاوه بر این، بخش خدمات نیز در اقتصاد آلمان نقش بسزایی ایفا می‌کند و جایگاه ویژه‌ای دارد. در حوزه صنایع و بهبود بهره‌وری شرکت‌ها و سازمان‌ها، رشته‌هایی محبوب و پول‌سازی هستند که به برخی از آنها اشاره می‌کنیم:

  • مهندسی نرم‌افزار: با توجه به رشد صنعت فناوری اطلاعات، مهندسان نرم‌افزار با تخصص در زمینه توسعه نرم‌افزارها و برنامه‌نویسی می‌توانند درآمد بالایی دریافت کنند.
  • مهندسی برق و الکترونیک: این رشته شامل طراحی، توسعه و نگهداری سیستم‌ها و تجهیزات الکترونیکی است. با پیشرفت تکنولوژی و نیاز به تجهیزات الکترونیکی در صنایع مختلف، مهندسان برق و الکترونیک می‌توانند درآمد خوبی داشته باشند.
  • مهندسی مکانیک: مهندسان مکانیک مسئول طراحی، توسعه و نگهداری سیستم‌ها و تجهیزات مکانیکی هستند. در صنایع مختلف مانند خودروسازی، هوافضا، صنعت نفت و گاز و غیره، مهندسان مکانیک می‌توانند درآمد بالایی داشته باشند.

ریجکتی ویزای تحصیلی آلمان و شرایط تحصیل در آلمان

تعداد زیادی افراد وجود دارند که با وجود ارائه مدارک کامل و داشتن توان مالی مناسب، ویزای تحصیلی رد می‌شوند؛ در این شرایط، ممکن است خطایی از سوی کارمند مسئول پرونده رخ داده باشد یا شرایط کشور مقصد، محدودیت‌های خاصی برای درخواست‌کنندگان ویزای تحصیلی اعمال کرده باشد. به طور کلی، دلایل اصلی رد ویزای آلمان شامل موارد زیر می‌شود:

  • عدم اعتبار مدارک ارائه شده: اگر درخواست شما رد شده و نمی‌دانید علت رد شدن ویزای تحصیلی آلمان چیست، می‌توانید اعتبار مدارک خود را مجدداً بررسی کنید. یکی از دلایل اصلی رد ویزاهای تحصیلی در آلمان و سایر کشورها، ارائه مدارک نامعتبر است. متأسفانه، برخی از درخواست‌کنندگان، مدارکی را به سفارت ارائه می‌دهند که کفایت لازم را ندارند. باید به یاد داشته باشید که تمامی مدارک شما توسط کارمند مسئول پرونده بررسی و اعتبارسنجی می‌شوند؛ در صورتی که اعتبار این مدارک تأیید نشود، درخواست شما رد خواهد شد. همچنین، ارائه مدارک جعلی یا نامعتبر، تخلف محسوب می‌شود و ممکن است عواقبی مانند ممنوعیت‌های چندساله را به همراه داشته باشد.
  • سابقه‌ی منفی: یکی دیگر از دلایل رد ویزای تحصیلی آلمان، سابقه‌ی منفی درخواست‌کننده است. داشتن سابقه‌ی جنایی یا فعالیت‌های غیرقانونی برای سفارت تمامی کشورها اهمیت دارد و می‌تواند باعث رد درخواست ویزا شود. افرادی که به آلمان (سایر کشورهای اروپایی) سفر می‌کنند، باید به قوانین و الزامات زندگی در اروپا پایبند باشند؛ سابقه‌ی نامطلوب درخواست‌کننده، تردیدی را درباره‌ی رعایت قوانین کشور مقصد ایجاد می‌کند.
  • .ارائه پاسپورت نامعتبر: پاسپورت یکی از مدارک اساسی برای دریافت ویزاهای کشورهای مختلف است و در صورت بی‌اعتبار بودن، درخواست متقاضی رد خواهد شد. همچنین، برخی سفارت‌ها شرایط خاصی را درباره پاسپورت اعلام می‌کنند؛ به‌عنوان‌مثال، ممکن است پاسپورت شما نیاز به حداقل چند صفحه خالی و حداقل چند ماه اعتبار داشته باشد. به‌طورکلی، بهتر است پاسپورت شما حداقل 6 ماه اعتبار داشته باشد و حداقل چند صفحه خالی برای نشان دادن ویزاها و تمبرهای ورود و خروج داشته باشد.
  • عدم اثبات هدف سفر: یکی از نکات حائز اهمیت برای سفارت، اطمینان حاصل‌کردن از اینکه شما تنها به منظور تحصیل به آلمان سفر می‌کنید و هدف شما پناهندگی نیست؛ بنابراین، شما باید هدف سفر خود را به طور دقیق و شفاف توضیح دهید تا افسر سفارت مطمئن شود. در صورتی که افسر پرونده شما به هر دلیلی قانع نشود که هدف شما از سفر به این کشور چیست یا حس کند که شما مقاصدی به جز تحصیل در نظر دارید، درخواست شما رد خواهد شد.
  • عدم ارائه تمکن مالی: این نیز اگر هنوز دلایل ریجکت ویزای دانشجویی آلمان برایتان روشن نیست، باید به آن توجه کنید. یکی از مدارک مهمی که سفارت از متقاضیان ویزا می‌خواهد، گواهی تمکن مالی است. به عبارت دیگر، شما باید به سفارت ثابت کنید که توانایی مالی کافی برای پرداخت هزینه‌های تحصیل و زندگی در آلمان را دارید. در غیر این صورت، احتمالاً درخواست شما رد خواهد شد و ویزایتان ریجکت خواهد شد.

در کل، برای اطمینان حاصل کردن از احتمال ریجکت ویزای دانشجویی آلمان، مهم است که به دقت و با رعایت تمامی مدارک و معیارهای مورد نیاز سفارت، درخواست خود را ثبت کنید. همچنین، اگر دلایل ریجکت ویزا برای شما مشخص نیستند، می‌توانید با کسی که به شما این اطلاعات را داده است یا با سفارت آلمان تماس بگیرید تا دلایل ریجکت را کاملاً درک کنید و در مورد راه‌های بهبود وضعیت خود مشورت بگیرید.

 

مقطع

رشته

دانشگاه

کارشناسی ارشد مهندسی زمین شناسی دانشگاه بن آلمان
مقطع : کارشناسی ارشد
کشور : آلمان
مدت دوره : 2سال
دانشگاه : بن
مهلت ثبت نام : 2025-05-01
شهریه : رایگان
کارشناسی ارشد اقتصاد دانشگاه کیل آلمان
مقطع : کارشناسی ارشد
کشور : آلمان
مدت دوره : 2سال
دانشگاه : کیل
مهلت ثبت نام : 2025-01-01
شهریه : رایگان
کارشناسی ارشد مالی ریاضی دانشگاه کیل آلمان
مقطع : کارشناسی ارشد
کشور : آلمان
مدت دوره : 2سال
دانشگاه : کیل
مهلت ثبت نام : 2025-07-01
شهریه : رایگان
کارشناسی ارشد زیست شناسی دانشگاه آزاد برلین آلمان
مقطع : کارشناسی ارشد
کشور : آلمان
مدت دوره : 2سال
دانشگاه : آزاد برلین
مهلت ثبت نام : 2025-05-01
شهریه : رایگان
کارشناسی ارشد زیست شناسی دانشگاه اولم آلمان
مقطع : کارشناسی ارشد
کشور : آلمان
مدت دوره : 2سال
دانشگاه : اولم
مهلت ثبت نام : 2025-03-01
شهریه : 2489پوند سالانه
کارشناسی ارشد ریاضیات دانشگاه درسدن TU آلمان
مقطع : کارشناسی ارشد
کشور : آلمان
مدت دوره : 2سال
دانشگاه : درسدن TU
مهلت ثبت نام : 2025-01-15
شهریه : رایگان

مطالب مرتبط

آلمان

دانشگاه های برتر در آلمان

آلمان، به عنوان یکی از کشورهای پیشرفته و صنعتی اروپا، نه تنها به خاطر اقتصاد قوی و زیرساخت‌های پیشرفته‌اش شناخته می‌شود، بلکه به عنوان یک

ادامه مطلب »
آلمان

تحصیل حقوق در آلمان

تحصیل رشته حقوق در آلمان تحصیل حقوق در آلمان فرصتی استثنایی برای آشنایی با نظام حقوقی پیشرفته اروپا و بهره‌مندی از آموزش‌های عملی در کنار

ادامه مطلب »
آلمان

تحصیل دندان پزشکی در آلمان

آلمان به عنوان یکی از پیشرفته‌ترین کشورها در حوزه آموزش عالی، برنامه‌های تحصیلی معتبر و با کیفیتی در رشته‌های پزشکی و دندانپزشکی ارائه می‌دهد. تحصیل

ادامه مطلب »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

8 − پنج =

تماس و مشاوره رایگان